søndag 19. juni 2011

Fascinerende Hurtigruta!

Hurtigruta er det folk prater og skriver om i disse dager. Jeg synes det er fascinerende at en båttur fra Bergen til Kirkenes har vakt så stor oppsikt. Men samtidig jubler jeg for NRK som gjennomfører seilasen på direkten - minutt for minutt. Det banker varmt i mitt NRK-hjerte nå :)

Jeg har ikke så dilla at jeg ser bare på Hurtigruta, men jeg svitsjer ofte innom NRK2. Det må jeg innrømme. Og da er det for å se om den er nært en havn eller ikke. Det er både litt rart og rørende å se hvor stor oppmerksomhet denne skuta får på sin ferd nordover. Folk vinker og vifter med flagg, korps spiller og det arrangeres Hurtigrutas dag flere steder.

Nerven for samfunnene langs Norskekysten kalles den, og det tror jeg på. Og det tror jeg på fordi jeg nylig med egne øyne har sett Hurtigruta ankomme to havner i Finnmark. Den får folk til å ta spaserturen til kaia, både med og uten hund. Det beviser at folk følger med på denne tradisjonsrike og ærverdige skuta, med eller uten NRKs kameraer på slep.

I sommer skal vi kjøre ut til Hamningberg her i Finnmark fylke. Det er en bygd som stedets siste innbygger forlot i 1964. Hurtigruta dro sikkert forbi Hamningberg i den tida. Ikke vet jeg. Men den klarte hvertfall ikke holde liv i nettopp det samfunnet. Det er veldig synd. Men det var garantert ikke Hurtigrutas skyld at folk forlot Hamningberg. Der var nok helt andre og mer kompliserte ting som avgjorde bygdas skjebne.
Men jeg håper at alle de som seiler med Hurtigruta får høre om Hamningberg når de seiler forbi. At slike forlatte samfunn finnes det så altfor mange av. Jeg håper at noen forteller dem at Vardøs innbyggere frykter at det samme skal skje med deres by. At det er en snøballkrig som skaper liv og røre i nettopp denne byen, dog kun en gang i året, men men. Liv og røre som fisken i havet skapte i gamle dager. Den gang havet ikke var så svart som nå.

Fascinerende Hurtigruta. Nå legger den til kai i Brønnøysund. Stedet der alt som foregår i Norge blir registrert, det være seg registrering av en bil eller en konkurs. Folkene på Brønnøysund vet det meste som skjer av nevneverdige ting i vårt land. Kanskje de vet hva som skjedde med Hamningberg? Og kanskje de vet utfra statistikkene sine om det lar seg gjøre å vekke et dødt sted til liv igjen...?

Langt inni meg kjenner jeg at jeg gleder meg sammen med alle som jubler for MS Nordnorge på det andre døgnet. Måtte denne seilasen bringe noe godt med seg for alle langs vår vakre, langstrakte kyst. At fremtiden for folk ser lovende ut. Så får vi se Hurtigruta seile i fremtida også, der den fortsatt fungerer som nerven for kystsamfunnene våre.

1 kommentar:

  1. Snart bør det komme inn en muldvarp, stripper eller en tidligere realitystjerne/pornostjerne. Det begynner å bli litt begivenhetsløst...
    ORH

    SvarSlett